Γιάννης Καλαντζόπουλος
Γιάννης Καλαντζόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Από μικρός στον κινηματογράφο και στο θέατρο για παιδιά, έγινε γνωστός σαν «παιδί-θαύμα». Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Ντίνο Δημόπουλο, την Κα Κατερίνα κ.ά. Τέλειωσε την Δραματική Σχολή παράλληλα με το Γυμνάσιο, με δασκάλους τον Γρηγόρη Βαφιά, τον Ανδρέα Φιλιππίδη, τον Κώστα Μπάκα, την Ελένη Ζαφειρίου, την Βέρα Ζαβιτσιάνου, την Όλγα Τουρνάκη, τον Λάμπρο Κωστόπουλο, τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον Κωστή Μεραναίο. Τέλειωσε την Πάντειο (1973) και τη Νομική Αθηνών (1976). Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου στην Accademia Nazionale d’Arte Drammatica και θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» της Ρώμης (1985-87) με δασκάλους τους Άλντο Τριόμφο, Λούκα Ρονκόνι, Ντάριο Φο, Βιτόριο Γκάσμαν, Φερούτσο Μαρόττι, Μόνικα Βίτι κ.ά. Ως επαγγελματίας ηθοποιός εργάστηκε στους θιάσους Μυράτ-Ζουμπουλάκη, Μάνου Κατράκη, Έλλης Λαμπέτη, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Θέατρο Στοά του Θαν. Παπαγεωργίου, Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου, θίασο Γ. Κιμούλη, «Μυθωδία» (Σκαφίδας-Χανιωτάκης), «Αγγέλων Βήμα», θέατρο ΟΛΒΙΟ, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κρήτης, Λάρισας, Βέροιας, Κοζάνης, καθώς και σε πολλές ομάδες και συνεταιρικούς θιάσους (Θέατρο του Λαού, Ελεύθεροι Καλλιτέχνες, Θέατρο του Δρόμου, Θέατρο της Νιότης, Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.).

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κέρκυρας, Καβάλας, Κοζάνης και Βέροιας, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους. Από το 1982 μέχρι το 2005 διηύθυνε την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε και η Παιδική Αυλαία. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2003-2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου. Έχει διασκευάσει για παιδιά, έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα, του Μπρεχτ κ.ά. Έχει εκδώσει τα βιβλία:

  • «Τα ρούχα του βασιλιά» – Θέατρο (Καστανιώτης).
  • «Γιαννάκης: το παιδί-θαύμα» – Μυθιστόρημα (Καστανιώτης).
  • «Αριστοφάνη ΟΡΝΙΘΕΣ-ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΤΡΑΧΟΙ» – Διασκευές και οδηγίες για σχολικές παραστάσεις (Καστανιώτης).
  • «Οδός Θεάτρου» – Θεωρητικά σημειώματα (Αιγόκερως).
  • «Τι να σου πω Σουλτάνα μου» – Διηγήματα (Αιγόκερως).
  • «Θέατρο για παιδιά και… έξυπνους μεγάλους» – Διασκευές κλασικών έργων για παιδικό κοινό, 4 βιβλία (Φίλντισι).
  • “Candelaio”, κωμωδία του Τζορντάνο Μπρούνο –μετάφραση και σχόλια (Αιγόκερως).
kalatzo@gmail.com

Έργα

Το Ζαφείρι του Κασμίρ
Γιάννης Καλαντζόπουλος
Χαρακτήρες: 5
Ο Κωνσταντίνος αγαπάει τη Ζωή και περνάει υπέροχα μαζί της. Αλλά και η Ζωή είναι πολύ ευτυχισμένη με τον Κωνσταντίνο και όλα θα ήταν μια χαρά, αν δεν υπήρχε το Ζαφείρι του Κασμίρ. Ο Πέτρος είναι ο καλύτερος φίλος του Κωνσταντίνου και της Ζωής, οι οποίοι είναι επίσης πολύ δεμένοι μαζί του. Οι τρεις φίλοι χαίρονται το σήμερα, ζουν την κάθε τους…
Περισσότερα
Copyright @2020 play-GRound.gr